I 2021 publiserte Norges Idrettsforbund dokumentet: “Idrett og bærekraft – Et kunnskapsgrunnlag”. Bærekraftsbegrepet blir hevet mer og mer, og som arrangører av U23 EM i friidrett, som skal holdes på Fana Stadion 17.-20. juli 2025 er vi vårt ansvar bevisst. Vår bærekraftsansvarlig, Jørgen Møklebust Austvik svarer på noen viktige og aktuelle spørsmål i forbindelse med bærekraft før, under og etter vårt mesterskap.

Vi lurer først på hva som er grunnen til at Jørgen ønsker å bidra som frivillig i et så stort arrangement, og hvorfor han ønsket spesifikt å arbeide med temaet “Bærekraft”. Jørgen forklarer at han alltid har vært aktiv innen idretten, og også mye i friidretten fra han var 16 år. Han er opptatt av å spre de positive tingene ved å være aktiv, men trekker her frem at det å være aktiv ikke nødvendigvis bare handler om å trene. Han synes det er fint at dette er noe som kommer frem gjennom verdiene til U23 EM. Jørgen har vært frivillig på større idrettsarrangement tidligere, og det har vært noe han trives godt med.

“Rollen som bærekraftsansvarlig traff meg naturlig – som engasjert i folkehelse og miljø. I jobben som markedsførings- og bærekraftsansvarlig i BIR Bedrift, jobber jeg hver dag for en mer sirkulær verden, hvor avfallsbransjen har stor betydning. Her jobber jeg også mye med avfallsløsninger til arrangementer”. Vi er utrolig fornøyd med å ha Jørgen med på laget vårt i TEAM BERGEN.

Det ligger mye arbeid bak det å plukke ut de viktigste og mest relevante bærekraftsmålene for U23 EM. Det er plukket ut 6 bærekraftsmål som mesterskapet skal ha et ekstra fokus på, og på spørsmål om hvordan det bør arbeides for å prioritere disse, svarer Jørgen:

“Jeg mener vi kan bidra mest ved to av de seks bærekraftsmålene vi har valgt: God helse & Liskvalitet (nr. 3) og Mindre ulikhet (nr. 10). Vi har valgt slagordet “Heroes of Tomorrow” for arrangementet, og dette blant annet på bakgrunn av bærekraftsmål nr. 3. Vi skal i tillegg gjennomføre tre fyrtårnsprosjekter som skal inkludere og aktivisere barn og eldre. Gjennom bærekraftsmål nr. 10, skal vi inkludere alle til arrangementet ved å oppfordre et mangfold av mennesker til å være frivillig. Vi ønsker å legge til rette for gode attester og arbeidstrening for de som bidrar til mesterskapet. Fana Stadion vil også være godt utformet for rullestolbrukere.”

U23 EM i Bergen blir byens nest største idrettsarrangement noensinne, etter sykkel-VM. Å være arrangør for et så stort mesterskap medfører mye ansvar. Jørgen forteller at ansvaret i all hovedsak handler om å legge til rette for at alle har like muligheter for å være en del av dette fine idrettsfellesskapet, at aktivitet gjør godt, og at det er ekstra gøy når vi er i aktivitet sammen. “Vi vil at alle frivillige skal føle at akkurat deres bidrag er viktig for gjennomføringen av mesterskapet, og at utøvere som oppnår sine drømmer, ikke hadde klart det om ikke det var for all den frivillige innsatsen som ligger bak arrangementet».

Arbeidet med å rekruttere frivillige og engasjere lokalsamfunnet startet tidlig. Idrettslag, skoler og eldre var viktige målgrupper for denne rekrutteringen, sammen med et mål om mangfold, spesielt rundt etnisitet, kjønn, alder og legning. Slagordet vårt; Heroes of Tomorrow beskriver utøverne, men det beskriver også de frivillige, trenerne, støtteapparatene og publikum. Vi er alle morgendagens helter, og vi må alle jobbe sammen for en trygg og bærekraftig morgendag for alle.

“Vi vil slå et slag for at alle skal med, og at arrangementet skal gi tilbake til samfunnet” –

Flere artikler

Fylkesordføreren om mesterskapet

Fylkesordføreren om mesterskapet

Det er faktisk noe jeg har reflektert over, at hvis jeg skulle begynt på nytt igjen i dag, og det mener jeg faktisk, så hadde jeg ville ha satset mer på friidrett, for friidrett har alltid fascinert meg. Jeg oppfordrer dagens unge til å prøve seg sjølve på idretten,...

les mer